Overslaan en naar de inhoud gaan

Over ons

- Gepassioneerde ambachtslieden -

Oesterij

Een familiebedrijf

Als familiebedrijf (Dhooge) zijn wij sinds 1906 jaar actief in de kweek van schaal- en schelpdieren. Onze producten worden enkel en alleen in Nederland gekweekt. Onze kweekgronden bevinden zich in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de Waddenzee. Iedere dag varen wij uit om onze zilte zaligheden te oogsten, te verplaatsen of te beschermen tegen natuurlijke vijanden (zeesterren, krabben, etc).

Ons bedrijf ‘de Oesterij’ is gevestigd in het Zeeuwse Yerseke. Hier worden onze oesters gesorteerd en verpakt. Naast onze verwerking, is ons terrein voorzien van informatie over de kweek van oesters- en mosselen. 

HERKOMST DUTCH IMPERIAL OYSTERS

Nederland is bekend om zijn platte Zeeuwse oesters. In de jaren 50 en begin jaren 60 werd hij de hele wereld overgevlogen naar liefhebbers van dit speciale schelpdier. Tijdens de strenge winter in 1963 zijn echter bijna alle platte oesters doodgevroren en verdwenen. De laatste jaren is de platte oester weer in opkomst.

De Dutch Imperial Oysters blijft hierdoor een van de schaarste oesters ter wereld. Dat komt ook doordat deze oester zich moeilijk voorplant en bovendien gevoelig is voor de ziekte Bonamiasism, waardoor het platte oesterbestand heel kwetsbaar is. De kweek van de Dutch Imperial Oysters vraagt daarom veel aandacht en zorgvuldigheid van de kweker. De Dutch Imperial Oyster is pas na 5 tot 6 jaar consumptiegeschikt.

Wanneer de Dutch Imperial Oysters consumptiegeschikt zijn, worden ze op ons eigen terrein op een ambachtelijke manier met de hand geselecteerd en verpakt en hierna onder ons eigen merk verkocht.